Πολιτισμός
+++Το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα Μυκόνου, Δήλου και Ρήνειας αποτελεί ασφαλώς μια από τις διαχρονικά επιφανέστερες περιοχές του πλανήτη, όχι μόνο λόγω του σύγχρονου τουρισμού και της κοσμικής της κίνησης, αλλά επειδή η ζώνη αυτή κατοικήθηκε, αναπτύχθηκε και αναδείχτηκε σε πολιτισμικό πόλο πριν από την αυγή της Ιστορίας.
+++Μια αιτία είναι η στρατηγική θέση των νησιών αυτών -στο κέντρο των Κυκλάδων-, που βρίσκονται κυριολεκτικά ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση - Βορά και Νότο, κοντά στα μεγαλύτερα και πλουσιότερα νησιά του Αιγαίου και -κυρίως- στη χερσαία Ελλάδα και την Αττική, έτσι ώστε να έχουν αναπτύξει, σε κάθε ιστορική περίοδο, σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με σχεδόν όλα τα κέντρα του Αιγαίου και της μεσογειακής λεκάνης ευρύτερα, έχοντας αντίστοιχα δεχθεί συνεχείς πολιτιστικές επιρροές από αυτά.
+++Συνεπώς, πριν να φτάσετε στο νησί, να έχετε στο μυαλό σας τυπωμένο ότι η Μύκονος δεν είναι μόνο κέντρο των 'beach fans', της εγγυημένης διασκέδασης και των πολυτελών διακοπών. Είναι πολλά περισσότερα…
Πολιτιστικό Καλοκαίρι
+++Σημαντικός για τα πολιτιστικά δρώμενα είναι ο θεσμός του "Πολιτιστικού Καλοκαιριού".
+++Κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού, παρουσιάζονται γνωστοί καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής που εκπροσωπούν διάφορα μουσικά ρεύματα, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά συγκροτήματα κ.ά., θεάματα που χαρίζουν στο κοινό της Μυκόνου ψυχαγωγία.
+++Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πολιτιστικό πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού στον τοπικό τύπο, στη K.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. και στους σχετικούς πίνακες ανακοινώσεων στην πόλη.
Δημοτική Βιβλιοθήκη
+++Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Μυκόνου ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1957 με την πρωτοβουλία και δωρεά του συμπολίτου μας κ. Ιωάννη Αλεξάνδρου Μελετόπουλου, πρώην Εφόρου του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου Αθηνών.
+++Έως τον Μάιο του 1972 στεγαζόταν στο Δημαρχείο της Μυκόνου. Λόγω επισκευής του χώρου, μεταφέρθηκε στην οικία Ιγγλέση (ιδιοκτησία του Δήμου Μυκόνου από κληροδότημα της Ειρήνης Ιγγλέση, εις μνήμην του συζύγου της και μεγάλου μας ποιητή Ιωάννου Γρυπάρη). Λίγο αργότερα, μεταφέρθηκε σ' ένα ιδιόκτητο οίκημα παραχωρούμενο από τον ιδρυτή της κ. Ιωάννη Αλεξ. Μελετόπουλο, όπου και στεγάζεται μέχρι σήμερα.
+++Η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί την κοινότητα του νησιού, που αποτελείται από τους μαθητές, τους κατοίκους όλων των ηλικιών του νησιού και γενικότερα από όλους εκείνους που απευθύνονται στη Βιβλιοθήκη προκειμένου να ωφεληθούν από τις υπηρεσίες της. Την ευθύνη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης έχει ο Δήμος Μυκόνου σε συνεργασία με τον εκάστοτε βιβλιοθηκονόμο.
+++Στόχος της Βιβλιοθήκης είναι να προάγει την γνώση, μελέτη και έρευνα, καθώς και τη δημιουργία ενός πνευματικού κέντρου, όπου μπορεί ο κάθε μόνιμος κάτοικος ή ο περαστικός επισκέπτης, επιστήμονας ή τουρίστας, να βρει μια πληροφορία για το νησί μας ή τις Κυκλάδες γενικότερα, χωρίς να αποκλείεται και ο άλλος ελληνικός και παγκόσμιος χώρος. Ο χώρος της βιβλιοθήκης, αν και μικρός, είναι ελκυστικός, επιβλητικός και συνάμα ευχάριστος.
+++Έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 11.500 τόμοι βιβλίων που αποτελούν την Κλειστή και τη Γενική Συλλογή των βιβλίων της βιβλιοθήκης σε διάφορα τμήματα όπως Ιστορίας, Ελληνικής, Παιδικής και Ξένης Λογοτεχνίας, Θεάτρου, Ποίησης, Αρχαιολογίας, Τέχνης, Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, βιβλίων σχετικών με θέματα που αφορούν τη Μύκονο και τις Κυκλάδες, σπάνιων βιβλίων κ.ά. Υπάρχουν μικρές μόνο συλλογές στην Αγγλική και Γαλλική γλώσσα.
+++Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού της βιβλιοθήκης προέρχεται από τη δωρεά του κ. Ιωάννη Μελετόπουλου, όπως επίσης και από δωρεές φορέων και προσώπων, φίλων της Μυκόνου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
+++Επίσης διαθέτει μεγάλη συλλογή από παλιό πληροφοριακό υλικό, που αποτελείται από Εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. Το σημαντικότερο τμήμα αποτελεί το Ιστορικό Αρχείο Μυκόνου, το οποίο συστεγάζεται στο χώρο της Βιβλιοθήκης όπου και πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση ταξινόμησής του σε φακέλους. Περιλαμβάνει έγγραφα και χειρόγραφα των προηγούμενων αιώνων σχετικά με την ιστορία του νησιού και των Κυκλάδων. Επίσης, σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις και φωτογραφίες.
+++Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έγγραφα με την αλληλογραφία την ηρωίδας μας του 1821 Μαντώ Μαυρογένους. Το τμήμα αυτό είναι κλειστό προς το κοινό με εξαίρεση τη μελέτη και έρευνα επάνω στα έγγραφα που αφορούν την ιστορία της νήσου. Οτιδήποτε αφορά τα έγγραφα επάνω στην αλληλογραφία της Μαντώς, αποτελεί τμήμα της δωρεάς Μελετόπουλου.
+++Η Βιβλιοθήκη επίσης έχει στη κατοχή της μια μοναδική συλλογή νομισμάτων των Κυκλάδων, μια συλλογή σφραγίδων επίσης των Κυκλάδων, παλιές γκραβούρες και χάρτες.
+++Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της καταγραφής του υλικού της, ηλεκτρονικώς.
+++Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική όμως για να έχει κάποιος το δικαίωμα χρήσης των υπηρεσιών της, θα πρέπει να χαρακτηρισθεί μέλος με την εγγραφή του στη Βιβλιοθήκη. Όλα τα μέλη της βιβλιοθήκης μπορούν να δανειστούν μέχρι δύο τίτλους βιβλίων για 10 ημέρες, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλες 10 ημέρες.
+++Από τον Ιανουάριο του 2005 (και μετά το θάνατο της πρώτης και μοναδικής βιβλιοθηκάριου κ. Καλλιόπης Τριανταφύλλου) η Βιβλιοθήκη λειτουργεί με βιβλιοθηκονόμο την κ. Βασιλική Νικηφορίδου.
+++Κατόπιν συνεννοήσεως με την υπάλληλο της Βιβλιοθήκης, μπορούν να πραγματοποιηθούν επισκέψεις μαθητών των Σχολείων της Μυκόνου, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.
Το ωράριο της βιβλιοθήκης είναι το εξής:
Δευτέρα : (κλειστή)
Τρίτη : 14:00 - 20:00
Τετάρτη : 08:00 - 20:00
Πέμπτη : 14:00 - 20:00 και
Παρασκευή : 08:00 - 14:00
Επικοινωνία
Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου
Καμπάνη 2, (Πλατεία Αγίας Κυριακής), 84600, Μύκονος
Πληροφορίες : κα. Βασιλική Νικηφορίδου
Τηλέφωνο/ Fax : 22890 22614
Email : biblmyk@otenet.gr
Βιβλιοθήκη Π. Κουσαθανά
+++Η Βιβλιοθήκη – Στέγη πολιτισμού είναι Δωρεά του Παναγιώτη Κουσαθανά, του γνωστού σε όλους για την πολυετή δράση του, ως φιλόλογου, συγγραφέα, ποιητή και ερευνητή του μυκονιάτικου πολιτισμού. Αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό πόλο με αποδέκτη την τοπική κοινωνία, αλλά και τους ερευνητές της Ιστορίας και του πολιτισμού της Μυκόνου.
+++Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται λεπτομερώς για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης στο διαδίκτυο.
+++Οι ώρες λειτουργίας της είναι Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή από τις 17.30 έως τις 20.30.