Πληροφόρηση Δημοτών


+++Το νησί της Μυκόνου διαθέτει πληθώρα εκπαιδευτικών μονάδων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες είναι επανδρωμένες με έμπειρο και ικανό προσωπικό για την παροχή βέλτιστων εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα:

Παιδεία

+++Το σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το Λύκειο και το ΤΕΕ Μυκόνου, βρίσκεται στην περιοχή Πετεινάρος και λειτούργησε το έτος 2002. Αποτελείται από ισόγειο εμβαδού 1200 τ.μ , υπόγειο 167 τ.μ , όροφο 443 τ.μ και ημιυπαίθριους χώρους συνολικού εμβαδού 400 τετραγωνικών μέτρων. Κατασκευάστηκε σε οικοπεδική έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Μυκόνου, ο οποίος αποτελείται από αρχικούς αγρούς που περιήλθαν στο Δήμο από κληρονομιά του αείμνηστου δημάρχου Μυκόνου Κουζή Γεωργούλη, προσαυξημένο και με άλλο γειτονικό αγρό, που αγόρασε πρόσφατα ο Δήμος, συνολικού εμβαδού 26 στρεμμάτων.

+++Το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Μυκόνου συστεγάζονται σε κτίριο το οποίο κτίστηκε το 1978, μετά από χρηματική δωρεά του αείμνηστου Δημητρίου Κούτση στη θέση Λάκκα της πόλεως Μυκόνου, σε οικόπεδο του Δήμου Μυκόνου, συνολικού εμβαδού 1.180 τ.μ. Αργότερα, στο αρχικό συγκρότημα προστέθηκαν άλλα 210 τ.μ και το 1992 συμπληρώθηκε με νέα αίθουσα εμβαδού 73 τ.μ.

+++Το πρώην Δημοτικό Σχολείο του Μαραθιού, κλειστό και εγκαταλελειμμένο από το 1986, μετετράπη το έτος 2000, στο πλήρως εξοπλισμένο (με επίπλωση, θέρμανση, εποπτικά μέσα κ.λ.π) Νηπιαγωγείο του Μαραθιού, μετά από επισκευή από τον Δήμο Μυκόνου του υφιστάμενου παλαιού κτιρίου και προσθήκη μιας νέας αίθουσας και ενός λεβητοστασίου. Το γύρω οικόπεδο εμβαδού 1600 τ.μ. (ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων), βελτιώθηκε και εξοπλίστηκε με περίπτερο - στέγαστρο, παιχνίδια, τεχνητή λίμνη και άλλα. Στη συνέχεια ο Δήμος αγόρασε γειτονικό οικόπεδο εκτάσεως 3 στρεμμάτων, στο οποίο κατασκεύασε αποθήκες περίπου 60 τ.μ.και το υπόλοιπο διαμόρφωσε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η σημερινή συνολική επιφάνεια των κτιρίων είναι περίπου 300 τ.μ.

+++Το Δημοτικό Σχολείο της πόλεως Μυκόνου (όπου πλέον σήμερα στεγάζει μόνο το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου) στα Τρία Πηγάδια - Λάκκα ιδρύθηκε το 1935 μετά από δωρεά του οικοπέδου του στην αρμόδια σχολική Εφορεία, ως μονώροφη αρχικά οικοδομή, η οποία έκτοτε έχει συμπληρωθεί με επάλληλες προσθήκες αιθουσών και άλλων χώρων, τόσο καθ' ύψος όσο και κατ' επέκταση. Το συνολικό του εμβαδόν σήμερα είναι 1.519 τ.μ.

+++Ο παιδικός σταθμός Μυκόνου στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή Ομβροδέκτη, στο δρόμο του Αεροδρομίου, το οποίο αρχικά είχε κτισθεί ως μονοθέσιο σχολείο, στις αρχές της δεκαετίας του '30 και λειτούργησε έτσι για μερικές δεκαετίες. Το 1990 μετετράπη σε παιδικό σταθμό ύστερα από κατάλληλη επισκευή, προσθήκη μιας αίθουσας, το 1992 και πλήρη εξοπλισμό του. Το συνολικό εμβαδόν των υφισταμένων σήμερα κτιρίων είναι περίπου 200 τετραγωνικά μέτρα.

+++Το Γυμνάσιο Μυκόνου έχει ιδρυθεί το 1963 και λειτουργεί έως σήμερα σε δωρηθέν οικόπεδο από τους Ντεμένεο και Πετρούλα Δακτυλίδη. Το πρώτο κτιριακό συγκρότημα επαυξήθηκε έκτοτε με προσθήκες (γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και λοιπά) για την κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συστεγάζονταν μέχρι το σχολικό έτος 2001 - 2002 με το Λύκειο Μυκόνου, μέχρι την μεταστέγαση του τελευταίου στο νέο κτιριακό συγκρότημα του Πετεινάρου. Σήμερα λειτουργεί μόνο ως Γυμνάσιο και τα κτίρια του καλύπτουν επιφάνεια 1.250 τετραγωνικών μέτρων.

+++Το κτίριο όπου στεγάζεται ο παιδικός σταθμός Ανω Μεράς δημιουργήθηκε αρχικά το 1927 για να λειτουργήσει ως δημοτικό σχολείο θηλέων, σε οίκημα που δωρίθηκε από τους αείμνηστους αδελφούς Πέτρο και Μιχαήλ Καμπάνη. Την τελευταία πενταετία, μετά από κατάλληλη επισκευή των υφισταμένων κτιρίων, την προσθήκη νέων αναγκαίων χώρων και τον πλήρη εξοπλισμό τους, το συγκρότημα συστέγασε τό Νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό Άνω Μεράς, μέχρι το 2005, οπότε και έγινε σημαντική ανακαίνιση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του κτιρίου και έκτοτε στεγάζει μόνο τον Παιδικό Σταθμό.

+++Το 2005 , ο Δήμος Μυκόνου, με χρήματα απο το Δ' ΚΠΣ, έκτισε στον ίδιο οικοπεδικό χώρο, υπερσύγχρονο σχολικό κτίριο με κατάλληλα διαμορφωμένους διδακτικούς χώρους και ευρύχωρες αυλές, όπου έκτοτε στεγάζεται το Νηπιαγωγείο της Άνω Μεράς.

+++Το έτος 1874 ιδρύθηκε το Δημόσιο Σχολείο στην Άνω Μερά, το οποίο, για αρκετά χρόνια, στεγαζόταν σε διάφορα ιδιωτικά και μοναστηριακά κτίσματα. Κατά το έτος 1900 ανηγέρθη το πρώτο διδακτήριο του σχολείου, επι δωρηθέντος μοναστηριακού οικοπέδου με δαπάνη του Δημοσίου. Έκτοτε το κτιριακό συγκρότημα επαυξήθηκε με δυο προσθήκες αιθουσών και στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο της Ανω Μεράς. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέου κτιρίου, σε δυο επίπεδα, στο πίσω μέρος του υπάρχοντος παλαιού, το οποίο θα περιλαμβάνει έναν πλήρως οργανωμένο χώρο πολλαπλών χρήσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες καθώς και τρείς αίθουσες διδασκαλίας

Δημόσιες - Δημοτικές

ΓΕΛ, ΕΠΑΛ Μυκόνου

+++Το σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.) Μυκόνου και το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Μυκόνου, βρίσκεται στην περιοχή Πετεινάρος και λειτούργησε το έτος 2002. Αποτελείται από ισόγειο εμβαδού 1200 τ.μ., υπόγειο 167 τ.μ., όροφο 443 τ.μ. και ημιυπαίθριους χώρους συνολικού εμβαδού 400 τ.μ. Κατασκευάστηκε σε οικοπεδική έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Μυκόνου, ο οποίος αποτελείτο από αγρούς που περιήλθαν στο Δήμο από κληρονομιά του αειμνήστου δημάρχου Κουζή Γεωργούλη, προσαυξημένο με γειτονικό αγρό, που αγόρασε ο Δήμος, συνολικού εμβαδού 26 στρεμμάτων.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.) Μυκόνου

Διεύθυνση: Πετεινάρος Μυκόνου
Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 22890 22999
Φαξ: 22890 22999
Διεύθυνση E-mail :  mail@lyk-mykon.kyk.sch.gr
Ιστολόγιο: http://blogs.sch.gr/lykmykon/

Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Μυκόνου

Διεύθυνση: Πετεινάρος Μυκόνου
Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 22890 28131, 22890 22288
Φαξ: 22890 28131
Διεύθυνση E-mail: mail@1epal-mykon.kyk.sch.gr

Γυμνάσιο

+++Το Γυμνάσιο Μυκόνου έχει ιδρυθεί το 1963 όπου στεγαζόταν σε κτίριο της τότε ΔΕΠΠΑΜ στα Ματογιάννια, αργότερα στη Λάκκα και λειτουργεί από το 1971 έως σήμερα στην περιοχή της Βρύσης σε δωρηθέν οικόπεδο από τους Ντεμένεο και Πετρούλα Δακτυλίδη.

+++Έως και το έτος 1971 ήταν σε λειτουργία μόνο οι τρεις πρώτες τάξεις του τότε εξατάξιου Γυμνασίου. Οι μαθητές που επιθυμούσαν να ολοκληρώσουν τις γυμνασιακές τους σπουδές το έπρατταν συνήθως στην Τήνο ή στην Αθήνα.

+++Το αρχικό κτιριακό συγκρότημα του Γυμνασίου ήταν λειτουργικό και κάλυπτε τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού της εποχής. Διέθετε τρεις αίθουσες διδασκαλίας, μία αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων, εργαστήριο Χημείας, γραφεία καθηγητών και διευθυντή, κυλικείο, αποθηκευτικούς χώρους και μεγάλη έκταση προαύλιου χώρου.

+++Έκτοτε έγιναν προσθήκες, μετατροπές και αλλαγές χρήσης των προϋπαρχόντων χώρων για να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις.

+++Στο τέλος της δεκαετίας του ’70 προστέθηκε κλειστή αίθουσα γυμναστικής, δύο αίθουσες  στην ανατολική πλευρά του προαυλίου και επεκτάθηκε το κτίριο καθ’ ύψος μέχρι διόροφο. Αργότερα ανεγέρθησαν τρεις ακόμη αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσα Εργαστηρίου Πληροφορικής.

+++Επίσης στο οικόπεδο που βρίσκεται πλησίον του βόρειου τμήματος του Γυμνασίου, ομοίως δωρεά της οικογένειας Δακτυλίδη, βρίσκονται κατοικίες - καταλύματα για τους καθηγητές, που κτίστηκαν με πρωτοβουλία των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, και το Ανοιχτό Γυμναστήριο.

+++Συστεγάζονταν μέχρι το σχολικό έτος 2001 - 2002 με το Λύκειο Μυκόνου, μέχρι την μεταστέγαση του τελευταίου στο νέο κτιριακό συγκρότημα του Πετεινάρου.

+++Το κτιριακό συγκρότημα του Γυμνασίου Μυκόνου, εν έτει 2016, αποτελείται από 14 αίθουσες διδασκαλίας (από τις οποίες οι πέντε διαθέτουν διαδραστικούς πίνακες), Εργαστήριο Η/Υ, Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, σύγχρονη βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, κλειστή αίθουσα γυμναστικής και ανοιχτό γυμναστήριο.

Δυναμικότητα Σχολικής Μονάδας

+++Το σχολικό έτος 2015-2016 φοίτησαν στο Γυμνάσιο Μυκόνου 365 μαθητές, πράγμα που το κατέστησε το μεγαλύτερο Γυμνάσιο των Κυκλάδων σε μαθητικό δυναμικό. Επιπλέον δίδαξαν 30-35 καθηγητές, από τους οποίους το ενα τρίτο ήταν αναπληρωτές.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Γυμνάσιο Μυκόνου

Διεύθυνση: Βρύση Μυκόνου
Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: Διευθυντής 22890 27747
Σύλλογος Διδασκόντων 22890 22288, 22890-28563
Φαξ: 22890 22288, 22890 28563
Διεύθυνση E-mail: mail@gym-mykon.kyk.sch.gr
Ιστοσελίδα: http://gym-mykon.kyk.sch.gr/

1ο Δημοτικό

+++Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1935 στους κήπους των Γρυπάρηδων στην τοποθεσία Τρία Πηγάδια από τη μία, και την Λάκκα από την άλλη πλευρά, με τρεις αίθουσες και ένα γραφείο. Στη συνέχεια, το 1958, χτίστηκε ο πρώτος όροφος με τρεις αίθουσες και ένα γραφείο με έξοδα του Δωρητή Δημητρίου Κούτση.

+++Το 1970 χτίστηκε η 7η αίθουσα με δωρεά της Δασκάλας Άννας Κορώνη-Γεωργούλη εις μνήμη του συζύγου της Δημάρχου Κουζή Δ. Γεωργούλη.

Το 1973 χτίστηκε η 8η αίθουσα από τον Δημήτριο Κούτση και την περίοδο 1981-1983 χτίζεται από τον τότε σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων η 9η αίθουσα του σχολείου. Το 1983 προστέθηκε η 10η αίθουσα από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Σύρου - Τήνου - Μυκόνου Δωρόθεο Α' Στέκα.

+++Εν έτει 1993 ανεγέρθηκε η νέα πτέρυγα του σχολείου με οκτώ αίθουσες, χρηματοδοτούμενη από το Δήμο, την Περιφέρεια και τους κατοίκους του νησιού. Το 2016 το σχολικό συγκρότημα περιλάμβανε 16 αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο Διευθυντή και Εκπαιδευτικών, δανειστική βιβλιοθήκη και αίθουσα Η/Υ.

+++Λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών το1997 δημιουργήθηκε το 2ο Δημοτικό σχολείο Χώρας Μυκόνου και το 2006 μεταφέρθηκε στον Πετεινάρο.

Δυναμικότητα Σχολικής Μονάδας

Το σχολικό έτος 2015-2016 το 1ο Δημοτικό Μυκόνου στέγασε 310 μαθητές και υπηρέτησαν 27 εκπαιδευτικοί.

Στοιχεία Επικοινωνίας

1ο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου

Διεύθυνση: Λάκκα-Χώρα Μυκόνου

Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 22890 22307
Φαξ: 22890 24651
Διεύθυνση E-mail: mail@1dim-mykon.kyk.sch.gr
Ιστολόγιο: http://blogs.sch.gr/1dim-mykon/

2ο Δημοτικό

+++Το σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 2o Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου, βρίσκεται στην περιοχή Πετεινάρος και λειτούργησε το έτος 2006. Αποτελείται από ισόγειο εμβαδού 605τ.μ., υπόγειο 687 τ.μ., όροφο 516 τ.μ. Το σχολικό έτος 2015-2016 λειτούργησε με 16 τμήματα Γενικής Αγωγής και 1 τμήμα Ειδικής Αγωγής. Μαζί με το Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.) Μυκόνου και το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Μυκόνου ανήκει στο σχολικό συγκρότημα του Πετεινάρου το οποίο κατασκευάστηκε σε οικοπεδική έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Μυκόνου, ο οποίος αποτελείτο από αγρούς που περιήλθαν στο Δήμο από κληρονομιά του αειμνήστου δημάρχου Κουζή Γεωργούλη, προσαυξημένο με γειτονικό αγρό, που αγόρασε ο Δήμος, συνολικού εμβαδού 26 στρεμμάτων.

Δυναμικότητα Σχολικής Μονάδας

+++Το σύνολο των ενεργών μαθητών το σχολικό έτος 2015-2016 ήταν 343 και δίδαξαν 24 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων. Είναι το μεγαλύτερο Δημοτικό σχολείο των Κυκλάδων.

Στοιχεία Επικοινωνίας

2ο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου

Διεύθυνση: Πετεινάρος Μυκόνου Τ.Θ.: 6220
Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 22890 28260
Φαξ: 2289028 260
Διεύθυνση E-mail: mail@2dim-mykon.kyk.sch.gr
Ιστολόγια: http://2dim-myk.blogspot.gr/
                   http://tpe2dimmykon.weebly.com/

Δημοτικό Άνω Μεράς

+++Εν έτει 1874, ιδρύθηκε το Δημόσιο Σχολείο στην Άνω Μερά, το οποίο, για αρκετά χρόνια, στεγαζόταν σε διάφορα ιδιωτικά και μοναστηριακά κτίσματα. Κατά το έτος 1900 ανεγέρθηκε το πρώτο διδακτήριο του σχολείου, επί δωρηθέντος μοναστηριακού οικοπέδου με δαπάνη του Δημοσίου. Από εκείνη τη χρονιά το κτιριακό συγκρότημα επαυξήθηκε με δυο προσθήκες αιθουσών και στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο της Άνω Μεράς. Το 1994 εγκαινιάστηκαν 5 νέες αίθουσες.  Στη συνέχεια ακολούθησαν η κατασκευή και τα εγκαίνια νέου κτιρίου εν έτει 2009, σε δυο επίπεδα, στο πίσω μέρος του υπάρχοντος παλαιού. Το 2010 έλαβε χώρα προσθήκη ενός πλήρως οργανωμένου χώρου πολλαπλών χρήσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, γήπεδα μπάσκετ καθώς και τρεις αίθουσες διδασκαλίας.

Δυναμικότητα Σχολικής Μονάδας

Το σχολικό έτος 2015-2016 φοίτησαν στο σχολείο 220 μαθητές ενώ εργάστηκαν 20 εκπαιδευτικοί.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δημοτικό Σχολείο Άνω Μεράς

Διεύθυνση: Άνω Μερά Μυκόνου
Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 22890 71273
Φαξ: 22890 71273
Διεύθυνση E-mail: dim-an-mer@sch.gr
Ιστοσελίδα: http://dim-an-meras-mykon.kyk.sch.gr/

1ο, 2ο, 3ο Νηπιαγωγείο Μυκόνου

+++Το 1ο και 3ο Νηπιαγωγείο Μυκόνου συστεγάζονται σε κτίριο κατασκευής του 1978, μετά από χρηματική δωρεά του Δημητρίου Κούτση στη θέση Λάκκα της πόλεως Μυκόνου. Το κτίριο αυτό ανεγέρθηκε σε οικόπεδο του Δήμου Μυκόνου, συνολικού εμβαδού 1.180 τ.μ. Αργότερα, στο αρχικό συγκρότημα προστέθηκαν άλλα 210 τ.μ. και το 1992 εξοπλίστηκε με νέα αίθουσα εμβαδού 73 τ.μ.. Το 2ο Νηπιαγωγείο Μυκόνου λειτουργεί από το 2009 σε εκμισθωμένα κτίρια στην περιοχή της Φτελιάς στα οποία στεγάζονται και χώροι για εργαστηριακές ανάγκες του ΕΠΑ.Λ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

1ο Νηπιαγωγείο Μυκόνου

Διεύθυνση: Λάκκα-Χώρα Μυκόνου
Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 22890 23450
Φαξ: 22890 23450
Διεύθυνση E-mail: mail@1nip-mykon.kyk.sch.gr

2ο Νηπιαγωγείο Μυκόνου

Διεύθυνση: Φτελιά Μυκόνου
Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 22890 27304
Φαξ: 22890 27304
Διεύθυνση E-mail: mail@2nip-mykon.kyk.sch.gr

3ο Νηπιαγωγείο Μυκόνου

Διεύθυνση: Λάκκα-Χώρα Μυκόνου
Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 22890 23450
Φαξ: 22890 23450
Διεύθυνση E-mail: mail@3nip-mykon.kyk.sch.gr

Νηπιαγωγείο Μαραθίου

+++Το πρώην Δημοτικό Σχολείο του Μαραθίου, κλειστό και εγκαταλελειμμένο από το 1986, μετετράπηκε, το έτος 2000, στο πλήρως εξοπλισμένο (με επίπλωση, θέρμανση, εποπτικά μέσα κ.λ.π.) Νηπιαγωγείο του Μαραθιού. Το υφιστάμενο παλαιό κτίριο επισκευάστηκε με έξοδα του δήμου και προστέθηκε σε αυτό μία νέα αίθουσα και λεβητοστάσιο. Το περιβάλλον οικόπεδο εμβαδού 1600 τ.μ. (ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων), βελτιώθηκε και εξοπλίστηκε με περίπτερο - στέγαστρο, παιχνίδια, τεχνητή λίμνη και άλλα. Στη συνέχεια ο Δήμος αγόρασε γειτονικό οικόπεδο εκτάσεως 3 στρεμμάτων, στο οποίο κατασκεύασε αποθήκες περίπου 60 τ.μ.και το υπόλοιπο διαμορφώθηκε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων είναι περίπου 300 τ.μ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Νηπιαγωγείο Μαραθίου

Διεύθυνση: Ευαγγελιστράκι, Μαράθι Μυκόνου Τ.Θ. 6014
Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 22890 27967
Φαξ: 22890 27967
Διεύθυνση E-mail: mail@nip-marath.kyk.sch.gr
Ιστολόγιο: http://blogs.sch.gr/nip-marath/

Νηπιαγωγείο Άνω Μεράς

+++Το έτος 2005, ο Δήμος Μυκόνου, με χρήματα απο το Δ' ΚΠΣ, έκτισε στον οικοπεδικό χώρο του κτιρίου του Παιδικού Σταθμού Άνω Μεράς, υπερσύγχρονο σχολικό κτίριο με κατάλληλα διαμορφωμένους διδακτικούς χώρους και ευρύχωρες αυλές, όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο της Άνω Μεράς.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Νηπιαγωγείο Άνω Μεράς

Διεύθυνση: Άνω Μερά Μυκόνου Τ.Θ. 1140
Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 2289071160
Φαξ: 2289071160
Διεύθυνση Ε-mail: mail@nip-an-meras.kyk.sch.gr
                                  nipiamyk@otenet.gr

1ος Παιδικός Σταθμός

+++Στο Δήμο Μυκόνου, λειτουργεί ο 1ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός, που από το 2011 ανήκει στο Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτιστικός, Αθλητικός και Κοινωνικός Οργανισμός (Π.Α.Κ.Ο) «Γεώργιος Αξιώτης». Αποτελείται από τον Παιδικό Σταθμό περιοχής Ομβροδέκτη – Αεροδρομίου και  τον Παιδικό Σταθμό  περιοχής Άνω Μεράς.

+++Ο Παιδικός Σταθμός, περιοχής Ομβροδέκτη – Αεροδρομίου στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή Ομβροδέκτη, στο δρόμο του Αεροδρομίου. Αρχικά είχε κτισθεί ως μονοθέσιο σχολείο, στις αρχές της δεκαετίας του '30, και λειτούργησε κατ' αυτόν τον τρόπο για μερικές δεκαετίες. Το 1990 μετετράπηκε σε Παιδικό Σταθμό ύστερα από κατάλληλη επισκευή, προσθήκη μιας αίθουσας (το 1992) και πλήρη εξοπλισμό του. Το συνολικό εμβαδόν των υφιστάμενων κτιρίων είναι περίπου 200 τετραγωνικά μέτρα. Το 2015 ορίσθηκε η δυναμικότητα του Παιδικού Σταθμού με Τεχνική Έκθεση από την Τεχνική Υπηρεσία, που, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ανέρχεται στα 44 παιδιά για τις δύο αίθουσες απασχόλησης νηπίων 44,08 τ.μ. και  31,58 τ.μ.

+++Ο Παιδικός Σταθμός, περιοχής Ανω Μεράς στεγάζεται στο κτίριο που ανεγέρθηκε αρχικά το 1927 για να λειτουργήσει ως Δημοτικό Σχολείο θηλέων, σε οίκημα που δωρήθηκε από τους αείμνηστους αδελφούς Πέτρο και Μιχαήλ Καμπάνη. Στη συνέχεια, μετά από κατάλληλη επισκευή των υφισταμένων κτιρίων, την προσθήκη νέων αναγκαίων χώρων και τον πλήρη εξοπλισμό τους, το συγκρότημα συστέγασε το Νηπιαγωγείο και τον Παιδικό Σταθμό Άνω Μεράς. Το 2005 έγινε σημαντική ανακαίνιση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του κτιρίου και έκτοτε στεγάζει μόνο τον Παιδικό Σταθμό. Το 2015 ορίσθηκε η δυναμικότητα του Παιδικού Σταθμού με Τεχνική Έκθεση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ανέρχεται στα 51 παιδιά για τις δύο αίθουσες απασχόλησης νηπίων 41,60 τ.μ. και  49,56 τ.μ.

Δυναμικότητα Σχολικής Μονάδας

+++Το σχολικό έτος 2015-2016, σε συμφωνία με την προαναφερθείσα έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας ο 1ος Παιδικός Σταθμός φιλοξένησε 44 παιδιά στον Παιδικό Σταθμό περιοχής Ομβροδέκτη-Αεροδρομίου και 51 παιδιά στον Παιδικό Σταθμό περιοχής Άνω Μεράς.

+++Κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους εργάστηκαν στον 1ο Παιδικό σταθμό του  Π.Α.Κ.Ο «Γεώργιος Αξιώτης», επτά (7) μόνιμοι υπάλληλοι, πέντε (5) υπάλληλοι με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και έξι (6) υπάλληλοι με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου με δυνατότητα ανανέωσης στη λήξη της σύμβασης του, όσο υφίσταται το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη δράση: « Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», στο οποίο συμμετέχει ο 1ος Παιδικός Σταθμός από το σχολικό έτος 2011-2012.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Γραφείο Διεύθυνσης 1ου Παιδικού Σταθμού Μυκόνου

Τ.Κ.: 84600
Τ.Θ.: 147
Τηλ.: 22890 72200
Φαξ: 22890 71261
Διεύθυνση E-mail: dpsdmyk@gmail.com

Παιδικός Σταθμός περιοχής Ομβροδέκτη-Αεροδρομίου Μυκόνου

Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 22890 22222
Φαξ: 22890 22222

Παιδικός Σταθμός Άνω Μεράς

Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 22890 71176
Φαξ: 22890 71176

Ιδιωτικές

Παιδικός Σταθμός Σαΐτα

+++Το σύνολο των εκπαιδευτικών μονάδων κλείνει με τον Παιδικό Σταθμό Σαΐτα, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Πετεινάρου και άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2012.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πρότυπος Παιδικός Σταθμός «Σαΐτα»

Διεύθυνση: Πετεινάρος Μυκόνου
Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 22890 77037
Διεύθυνση E-mail: saitamyk@gmail.com
Ιστοσελίδα: http://www.saita-mykonos.gr

Σύγχρονη Παιδεία

+++Επιπλέον, στο νησί συναντάται το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Σύγχρονη Παιδεία» το οποίο αποτελεί μία σχολική μονάδα που περιλαμβάνει τις εκπαιδευτικές υποβαθμίδες του Προνηπίου, του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Επιπλέον, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το εκπαιδευτήριο λειτουργεί ως camp ψυχαγωγικών, αθλητικών και μαθησιακών δραστηριοτήτων.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Διεύθυνση: Μαράθι Μυκόνου
Τ.Κ.: 84600
Τηλ.: 22890 28670
Διεύθυνση E-mail: info@sychronipaideia.gr
Ιστοσελίδα: http://www.sychronipaideia.gr/

+++Παράλληλα, το νησί φιλοξενεί ετησίως πληθώρα ακαδημαϊκών συνεδρίων και συναντήσεων που οργανώνονται και συντονίζονται από διακεκριμένα ιδρύματα, οργανισμούς, συλλόγους αλλά και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται επ’ αυτών από την πλατφόρμα ανακοινώσεων της δημοτικής ιστοσελίδας.

Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Κανονισμός Καθαριότητας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1: Αντικείμενο του παρόντος Κανονισμού

+++Η καθαριότητα της πόλης μας και γενικότερα η προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινωνικά αγαθά που επιτυγχάνονται με τη συνεχή συνεργασία των πολιτών, των κοινωνικών επαγγελματικών φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου ΜΥΚΟΝΟΥ και διέπονται από διατάξεις, υποχρεώσεις και δικαιώματα. Ο παρών κανονισμός έχει ως αντικείμενο: "Τη σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (προσωρινή, αποθήκευση, συλλογή και μεταφορά, αξιοποίηση και τελική διάθεση). Την τήρηση της καθαριότητας της πόλης, την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος. Την ενημέρωση του πολίτη, για τους κανόνες που θεσπίζει η πόλη μας μέσα από τα συντεταγμένα όργανα της, με στόχο την ομαλή της λειτουργία".

Άρθρο 2: Η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού

+++Αυτή ανήκει στην Επιτροπή Καθαριότητας η οποία είναι πενταμελής και αποτελείται από το Δήμαρχο ή τον Αντιδήμαρχο (υπεύθυνο Καθαριότητας), δυο μέλη του Δ.Σ. του Δήμου, έναν εκπρόσωπο της Τεχνικής Υπηρεσίας και έναν εκπρόσωπο από τη Δημοτική Αστυνομία. Οι φορείς και οι κάτοικοι της πόλης μας, οφείλουν να συνδράμουν την πιο πάνω Αρχή για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική εκτέλεση της αποστολής της.

Άρθρο 3: Ορισμοί Χαρακτηρισμός των στερεών αποβλήτων

+++Ως απορρίμματα - στερεά απόβλητα νοούνται όλες οι ουσίες ή αντικείμενα, κυρίως στερεάς μορφής, που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες ή φυσικούς κύκλους και παράγονται σε χώρους διαβίωσης, εργασίας, παραγωγής, ψυχαγωγίας και γενικώς αστικού περιβάλλοντος που είναι εγκαταλελειμμένα ή πρόκειται να εγκαταλειφθούν.

+++Αυτά σύμφωνα με την νομοθεσία και τις πρόσφατες διατάξεις ταξινομούνται σε ΟΙΚΙΑΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΕΙΔΙΚΑ και ΤΟΞΙΚΑ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ.

1. Τα οικιακά απορρίμματα περιλαμβάνουν: τα απόβλητα των κατοικιών, του οδοκαθαρισμού ή άλλα απόβλητα που από τη φύση τους ή τη σύνθεσή τους μπορούν να εξομοιωθούν μ' αυτά.

2. Τα αστικά - δημοτικά απορρίμματα περιλαμβάνουν:

α) Εσωτερικά απορρίμματα ογκώδη και μη ογκώδη που προέρχονται από οικίες, καταστήματα, γραφεία, βιομηχανικούς, βιοτεχνικούς και επαγγελματικούς χώρους, νοσοκομεία, ιδρύματα, εκκλησίες, σχολεία και γενικά όλους τους χώρους όπου εκδηλώνονται ανθρώπινες δραστηριότητες.

β) Εξωτερικά απορρίμματα, οποιασδήποτε φύσης και προέλευσης που κείνται σε οδούς, κοινόχρηστους χώρους, ακάλυπτα οικόπεδα κτλ.

γ) Προϊόντα κηπουρικών εργασιών (κλαριά, φύλλα, χόρτα κτλ.).

δ) Επικίνδυνα απορρίμματα όπως μπαταρίες φάρμακα, σύριγγες κτλ.

3. Τα ειδικά απορρίμματα περιλαμβάνουν:

α) Υπόλοιπα που προέρχονται από την δραστηριότητα βιομηχανιών, βιοτεχνιών, εργαστηρίων, συνεργείων και άλλων μονάδων παραγωγής (μέταλλα, ξύλο, χαρτί πλαστικά κτλ.) και δεν προσομοιάζουν με τα αστικά λόγω όγκου, ποσότητας, ποιότητας, δυνατότητας μεταφοράς και τελικής επεξεργασίας.

β) Υπόλοιπα νοσοκομείων και θεραπευτηρίων, εκτός εκείνων που προέρχονται από αίθουσες χειρουργείου και τοκετών, από παθολογοανατομικά - μικροβιολογικά - αιματολογικά εργαστήρια, από τμήματα λοιμωδών νόσων κτλ., τα οποία οδηγούνται υποχρεωτικά προς καύση σε ειδικούς κλιβάνους.

γ) Απορρίμματα και υπόλοιπα καθαρισμού νεκροταφειακών χώρων.

δ) Προϊόντα και υλικά προερχόμενα από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και γενικά οικοδομικές εργασίες.

ε) Απόβλητα μη δυνάμενα να μεταφερθούν δια συνήθων μεθόδων και οχημάτων.

στ) Αυτοκίνητα, οχήματα, σκάφη και μηχανήματα γενικώς, καθώς και μέρη τους, άχρηστα ή εγκαταλελειμμένα κατά τις κείμενες διατάξεις.

4. Τοξικά - Επικίνδυνα

+++Επικίνδυνα θεωρούνται όλα όσα περιέχουν ουσίες που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον (γεωργικά φάρμακα, εκρηκτικά, ραδιενεργά κτλ.) των οποίων η συλλογή, αποκομιδή και διάθεση γίνεται με τρόπους, μεθόδους και μεταφορικά μέσα διάφορα από τα συνήθη.

+++Άλλες κατηγορίες απορριμμάτων είναι και οι εξής: α) υγρά απόβλητα, β) μη επικίνδυνα απόβλητα, γ) αδρανή απόβλητα.

Άρθρο 4: Υπόχρεοι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Υπόχρεοι για την προσωρινή αποθήκευση των στερεών αποβλήτων

1. Η προσωρινή αποθήκευση των στερεών δημοτικών αποβλήτων γίνεται με ευθύνη και δαπάνη του κυρίου, νομέα ή κατόχου του χώρου από τον οποίο προέρχονται τα απόβλητα και η οργάνωση των μέσων προσωρινής αποθήκευσης γίνεται από το Δήμο.

2. Η προσωρινή αποθήκευση των υπόλοιπων στερεών αποβλήτων που δεν είναι δημοτικά γίνεται με ευθύνη και δαπάνη του κυρίου, νομέα ή κατόχου του χώρου από τον οποίο προέρχονται τα απόβλητα (σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις). Υπόχρεοι για τις λοιπές εργασίες διαχείρισης

3. Υπόχρεος φορέας για τις υπόλοιπες εργασίες διαχείρισης των δημοτικών στερεών αποβλήτων είναι ο Δήμος Μυκόνου. Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να μη δέχεται δημοτικά απόβλητα εκτός από τα οικιακά, τα οποία λόγω της φύσης, της σύνθεσης, του είδους, ή της ποιότητας και της ποσότητας τους ή επειδή παράγονται σε χώρους απρόσιτους ή απομακρυσμένους, καθιστούν ανέφικτη την συλλογή, μεταφορά και διάθεσή τους με τα διαθέσιμα μέσα. Στις περιπτώσεις αυτές η συλλογή, μεταφορά και διάθεσή τους γίνεται με ευθύνη και δαπάνες του κυρίου, νομέα ή κατόχου του χώρου από τον οποίο προέρχονται τα απόβλητα, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες διατάξεις.

4. Υπόχρεος για τις υπόλοιπες εργασίες διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που δεν είναι δημοτικά και λόγω της σύνθεσής τους δε γίνονται αποδεκτά από το Δήμο, είναι με ευθύνη και δαπάνες του ο κάτοχος του χώρου από τον οποίο προέρχονται τα απόβλητα.

5. Υπόχρεος φορέας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από οδούς, δημοτικούς ή δημόσιους κοινόχρηστους χώρους και τμήματα επαρχιακών ή εθνικών οδών εντός των ορίων του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Μυκόνου, είναι ο Δήμος.

6. Οι υπόχρεοι φορείς για τη συλλογή των στερεών αποβλήτων από πλοία και πλωτές εγκαταστάσεις και τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τμήματα εθνικών ή επαρχιακών οδών εκτός των ορίων του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Μυκόνου, ορίζονται στο άρθρο 6 της ΚΥΑ 69728/824/96 (358β/17-5-96).

Άρθρο 5: Υποχρεώσεις του δήμου

Με βάση τον παρόντα Κανονισμό, οι υποχρεώσεις του Δήμου καθορίζονται ως εξής:

1. Η περισυλλογή, η αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των μη ογκωδών αστικών απορριμμάτων, έτσι όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού. Τα απορρίμματα μεταφέρονται με ειδικά αυτοκίνητα στο χώρο ελεγχόμενης διάθεσης απορριμμάτων του Δήμου. Σε ειδικές και έκτατες περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις αδυναμίας της υπηρεσίας του Δήμου να ανταποκριθεί στα καθήκοντα αυτά οι αντίστοιχες εργασίες μπορούν να ανατίθενται σε ιδιώτες σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.

2. Η αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των ογκωδών αστικών απορριμμάτων (παλιά έπιπλα, άχρηστες οικιακές συσκευές, στρώματα κ.λ.π.) εντός 10ημέρου από την ειδοποίηση στην αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου ή βάσει κάποιου άλλου ειδικού προγράμματος αποκομιδής που καταρτίζει η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.

3. Η αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των ειδικών απορριμμάτων, που αναφέρονται στο άρθρο 3, εφόσον ο Δήμος έχει τη δυνατότητα και τη σχετική υποδομή. Η αποκομιδή γίνεται βάσει ιδιαίτερου προγράμματος αποκομιδής και αφού προηγουμένως οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταβάλει το ειδικό τέλος που έχει καθορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο με τις εκάστοτε σχετικές αποφάσεις του.

4. Η καθαριότητα των εξωτερικών χώρων. Όλες οι εργασίες περισυλλογής και απομάκρυνσης σκουπιδιών και απορριμμάτων που βρίσκονται σε οδούς, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους. Η συχνότητα και οι μέθοδοι σκουπίσματος, ορίζονται από το Δήμο, δεδομένων των αναγκών, των δυνατοτήτων και των διαθέσιμων χώρων. Για τη διατήρηση των εξωτερικών χώρων καθαρών, ο Δήμος υποχρεούται να τοποθετεί κατά πυκνά διαστήματα καλαίσθητα και εύχρηστα δοχεία απορριμμάτων ή άλλους ειδικούς κάδους υποδοχής υπολοίπων κατανάλωσης, μικροαντικειμένων κ.λ.π.

5. Η εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος διαλογής στην πηγή για ανακύκλωση απορριμμάτων, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών σε όλη την έκταση του Δήμου ή σε προεπιλεγμένες συνοικίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Δήμος μας οφείλει με ειδικά φυλλάδια, ανακοινώσεις και διαφημιστικά μηνύματα να γνωστοποιεί κατά τακτά διαστήματα στους κατοίκους την ύπαρξη του παραπάνω προγράμματος.

6. Η ενημέρωση των δημοτών για τα προγράμματα και δρομολόγια οχημάτων αποκομιδής απορριμμάτων και δρομολόγια των μηχανικών σαρώθρων και τις ώρες και οι ημέρες πλυσίματος των οδών και κοινόχρηστων χώρων.

7. Η γνωστοποίηση στους κατοίκους του παρόντος κανονισμού, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 2 του Π.Δ/τος 323/89 (ΔΚΚ).

8. Η λήψη έκτατων μέτρων καθαριότητας της πόλης όταν αυτό απαιτείται λόγω καιρικών συνθηκών ή τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

9. Ο Δήμος έχει υποχρέωση για την προμήθεια και διάθεση στους εργαζόμενους στολών εργασίας για την ομοιόμορφη εμφάνιση και την προστασία της υγείας τους.

Άρθρο 6: Εξαίρεση από τον παρόντα κανονισμό

+++Ο Δήμος δεν υποχρεούται στη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων - αποβλήτων, του άρθρου 3, επικίνδυνα απορρίμματα (μπαταρίες, φάρμακα, σύριγγες κ.λ.π.) και ειδικά απορρίμματα (δ) & (ε) και όσων χαρακτηρίζονται ως τοξικά - επικίνδυνα ή διέπονται από ειδικές υγειονομικές διατάξεις όπως:

  • Ραδιενεργά απόβλητα
  • Εκρηκτικές, εύφλεκτες και διαβρωτικές ουσίες
  • Απόβλητα προερχόμενα από εξαγωγή, επεξεργασία και αποθήκευση μεταλλευτικών πόρων
  • Απόβλητα εκμετάλλευσης λατομείων
  • Γεωργικά απόβλητα προερχόμενα από περιττώματα ζώων ή μετά από χρήση γεωργικών φαρμάκων, εντομοκτόνων κ.λ.π.
  • Υγρά καταλυτών αυτοκινήτων
Άρθρο 7: Προσωρινή αποθήκευση - Μεταφορά - Τελική Διάθεση οικιακών στερεών αποβλήτων

+++Προσωρινή Αποθήκευση: Η προσωρινή αποθήκευση των οικιακών αποβλήτων γίνεται μέσα σε κυλιόμενους κάδους αποβλήτων (Κ.Κ.Ο.Α.), εκτός από εκείνα τα υλικά τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε ειδικό πρόγραμμα διαλογής στην πηγή.

+++Οι κάδοι αποτελούν περιουσία του Δήμου και σ' αυτόν ανήκει η αποκλειστική ευθύνη για τον τρόπο χρησιμοποίησής τους. Δεν επιτρέπεται η κατοχή τους και η αποκλειστική χρήση τους από οποιοδήποτε παραγωγό, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και την έγκριση του Δήμου.

+++Οι κάδοι τοποθετούνται σε θέσεις που επιλέγει ο Δήμος κατόπιν μελέτης των συνθηκών τις περιοχής (συγκοινωνιακών, κοινωνικών, υγειονομικών κ.λ.π.) έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των παραγωγών, η μη όχληση τους (κυρίως λόγω οσμών), η προστασία της αισθητικής της γύρω περιοχής καθώς και η ασφάλεια των εργαζομένων του Δήμου κατά τον χειρισμό τους.

+++Το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων γίνεται από το Δήμο σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την αποφυγή δυσάρεστων οσμών καθώς και για την καταστροφή των παθογόνων οργανισμών.

Οι παραγωγοί οικιακών αποβλήτων οφείλουν:

1. Να συσκευάζουν τα οικιακά απόβλητα μέσα σε πλαστικές στεγανές σακούλες ερμητικά κλειστές, πριν την εναπόθεσή τους μέσα στους κάδους. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 5,00 €.

2. Να βγάζουν από το χώρο ευθύνης τους και να τοποθετούν τις σακούλες με τα οικιακά απόβλητα στους κάδους μετά τη δύση του ηλίου και πάντα πριν την ώρα διέλευσης του απορριμματοφόρου από την περιοχή τους. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 10,00 € - 15,00 €.

3. Να τοποθετούν τις σακούλες πάντα μέσα στους κάδους εφ' όσον έχουν ελεύθερο χώρο. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι γεμάτος, ο παραγωγός οφείλει να προχωρήσει στον αμέσως πλησιέστερο σ' αυτόν κάδο. Η αδικαιολόγητη τοποθέτηση πλαστικών σάκων έξω από τους κάδους αποτελεί παράβαση για την οποία επιβάλλεται πρόστιμο 10,00 €.

4. Να μην μετακινούν για οποιοδήποτε λόγο τους κάδους από τις θέσεις στις οποίες τους έχει τοποθετήσει ο Δήμος. Η αυθαίρετη μετακίνηση των κάδων από τον παραγωγό αποτελεί παράβαση για την οποία επιβάλλεται πρόστιμο 20,00 €.

5. Να μην τοποθετούν μέσα στους κάδους στερεά απόβλητα που δεν είναι οικιακά και ειδικότερα απόβλητα βαριά, αιχμηρά, ογκώδη, εύφλεκτα, τοξικά, μολυσματικά ή αδρανή υλικά, κ.λ.π. τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φθορά στους κάδους ή στα απορριμματοφόρα ή ακόμα και να προκαλέσουν ατύχημα στους εργαζόμενους του Δήμου. Παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 30,00 €, αν δεν έχει προκληθεί ζημιά ή πρόστιμο ισότοπο με τη ζημιά κατά την εκτίμηση της υπηρεσίας, αν αυτή έχει ήδη προκληθεί.

+++Συλλογή - Μεταφορά: Η συλλογή των οικιακών αποβλήτων από τους κάδους και τα λοιπά μέσα προσωρινής αποθήκευσης γίνεται από το προσωπικό του Δήμου και η μεταφορά τους με μηχανικά μέσα αποκομιδής (απορριμματοφόρα κλειστά ή ανοιχτά φορτηγά).

+++Τελική Διάθεση: Η τελική διάθεση των οικιακών αποβλήτων θα γίνεται στο Χώρο ελεγχόμενης διάθεσης απορριμμάτων Μυκόνου και στις εγκαταστάσεις αξιοποίησης και επεξεργασίας που θα δημιουργηθεί εκεί.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ Ειδικοί Κανόνες Διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Άρθρο 8: Ογκώδη δημοτικά απόβλητα

+++Σαν ογκώδη δημοτικά απόβλητα νοούνται αντικείμενα μεγάλου όγκου, που προέρχονται από οικιακή δραστηριότητα (παλαιά έπιπλα, στρώματα, συσκευασίες, απόβλητα κηπευτικών εργασιών, υλικά συσκευασίας μεγάλου όγκου από χαρτόνι, ξύλο, μέταλλο ή πλαστικό κ.λ.π.).

+++Τα απόβλητα αυτά (πλην των αποβλήτων κηπευτικών εργασιών) και με την επιφύλαξη της παρ. 3 του άρθρου 4, θα παραδίδονται στα συνεργεία του Δήμου κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, ή θα αφήνονται σε θέσεις δίπλα από τους κάδους μετά τη δύση του ηλίου, αποκλειστικά τις ημέρες που προβλέπονται στο πρόγραμμα συλλογής τους το οποίο θα ανακοινώνει ο Δήμος. Δεν επιτρέπεται η απόρριψή τους σε άλλους κοινόχρηστους χώρους, ή σε χρόνο που δεν ανταποκρίνεται στο παραπάνω πρόγραμμα. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 20,00 €.

+++Ειδικότερα οι υπεύθυνοι καταστημάτων, γραφείων κ.λ.π. αλλά και οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να ελαχιστοποιούν τον όγκο των χαρτοκιβωτίων συσκευασίας δια πιέσεως και περιδέσεως μέχρι 20 κιλών. Τα συμπιεσμένα και συσκευασμένα σε πακέτα χαρτοκιβώτια θα αφήνονται σε θέσεις δίπλα από τους κάδους μετά τη δύση του ηλίου, τις ημέρες που προβλέπονται στο πρόγραμμα συλλογής τους το οποίο θα ανακοινώνει ο Δήμος, ή σε ειδικές εγκαταστάσεις προσωρινής αποθήκευσής τους που θα δημιουργήσει για το σκοπό αυτό ο Δήμος.

+++Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 20,00 €. Χαρτοκιβώτια και υλικά συσκευασίας πολυκαταστημάτων, υπεραγορών και λοιπών εμπορικών δραστηριοτήτων που λόγω της μεγάλης ποσότητάς τους δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα στην πόλη και στο Δήμο, θα συσκευάζονται δια πιέσεως και περιδέσεως σε πακέτα βάρους μέχρι 20 κιλών, θα φυλάσσονται σε ιδιόκτητο χώρο των επιχειρήσεων αυτών και θα απομακρύνονται με ευθύνη και δαπάνη τους.

+++Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να αναθέσουν την αποκομιδή τους κατόπιν συμφωνίας στο Δήμο, αλλά θα τους βαρύνει η δαπάνη αποκομιδής. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 50,00 €.

+++Η διαχείριση των αποβλήτων κηπευτικών εργασιών (φύλλα, ξερά άνθη, γκαζόν, υπόλοιπα κοπής δένδρων, θάμνων, κλαδιά κ.λ.π.) γίνεται με ευθύνη και δαπάνη του κυρίου ή κατόχου του χώρου από τον οποίο προέρχονται τα απόβλητα αυτά σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, τις σχετικές διατάξεις του ΓΟΚ και τους όρους του παρόντος κανονισμού.

+++Η τελική διάθεσή τους θα γίνεται στον Χώρο ελεγχόμενης διάθεσης απορριμμάτων Μυκόνου, με όρους που θα καθορίζει ο φορέας εκμετάλλευσής του. Απαγορεύεται η προσωρινή αποθήκευση ή η αυθαίρετη απόρριψη τους σε χώρους κοινόχρηστους έξω από το χώρο παραγωγής τους. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 10,00 €.

Άρθρο 9: Αδρανή απόβλητα

+++Τα αδρανή απόβλητα προέρχονται συνήθως από εκσκαφές, κατεδαφίσεις, ανακαινίσεις οικοδομών, κατασκευή δημοσίων ή ιδιωτικών έργων κ.λ.π.

+++Τα απόβλητα αυτά μπορεί να αποθηκεύονται προσωρινά σε ειδικούς ανοιχτούς μεταλλικούς κάδους (containers) και να απομακρύνονται με ευθύνη και δαπάνη του κυρίου, νομέα ή κατόχου του χώρου από τον οποίο προέρχονται, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις του ΓΟΚ και τους όρους του παρόντος κανονισμού.

+++Η τελική διάθεση των αποβλήτων αυτών, θα γίνεται στο Χώρο ελεγχόμενης διάθεσης ή σε χώρο υποδοχής αδρανών υλικών που θα υποδείξει ο Δήμος. Δεν επιτρέπεται η προσωρινή αποθήκευσή τους σε πεζοδρόμια ή δρόμους της πόλης, χωρίς την έγγραφη άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου που χορηγεί ο Δήμος. Η άδεια απαιτείται και για την τοποθέτηση container σε κοινόχρηστο χώρο. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 20,00 €.

+++Αν πρόκειται για αδρανή απόβλητα από κατασκευή έργων δημοσίων ή ιδιωτικών, την ευθύνη απομάκρυνσής τους έχει ο ανάδοχος ή κύριος του έργου. Σε κάθε περίπτωση με την ολοκλήρωση του έργου και πριν την παράδοση του σε χρήση, ο ανάδοχος οφείλει να παραδώσει το χώρο επιμελώς καθαρισμένο.

+++Η παράβαση της διάταξης αυτής, επιφέρει πρόστιμο 50,00 €. Επίσης δεν επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη διάθεση των αδρανών αποβλήτων, αλλά και οποιουδήποτε άλλου στερεού αποβλήτου σε ακάλυπτους χώρους όπως οικόπεδα, χείμαρρους, ρέματα, πάρκα , εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 100,00 €.

+++Και στις τρεις περιπτώσεις οι υπαίτιοι βαρύνονται με το κόστος καθαρισμού που απολογιστικά θα επιβάλει ο Δήμος.

Άρθρο 10: Λάσπη από μονάδες επεξεργασία υγρών αποβλήτων

+++Υπόχρεος για τις εργασίες διαχείρισης της λάσπης από τη μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων του Δήμου Μυκόνου με ευθύνη και δαπάνη του, είναι ο κύριος, νομέας ή κάτοχος του χώρου από τον οποίο προέρχονται τα απόβλητα αυτά.

Άρθρο 11: Εγκαταλελειμμένα οχήματα

+++Η διαδικασία χαρακτηρισμού και απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, περιγράφεται στο άρθρο 18 της ΚΥΑ 69728/824/96 (ΦΕΚ 358Β/17-05-96).

+++Με τον παρόντα κανονισμό απαγορεύεται η αυθαίρετη εγκατάλειψη οχήματος ή μηχανήματος ή τμήματος αυτών, οπουδήποτε μέσα στα όρια του Δήμου Μυκόνου. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να εγκαταλείψει το παλιό του όχημα, οφείλει να το παραδώσει στις εγκαταστάσεις του Δήμου χωρίς καμία επιβάρυνση, η οποία και θα φροντίσει για την τελική του διάθεση. Κατά την παράδοση συμπληρώνονται σχετικά έγγραφα παράδοσης που χορηγεί η υπηρεσία. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 100,00 €.

Άρθρο 12: Απορρίμματα προερχόμενα από ξενοδοχεία, υπεραγορές, καθώς και από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

+++Τα ξενοδοχεία, οι υπεραγορές (super markets), τα εστιατόρια, τα κρεοπωλεία, τα οπωροπωλεία καθώς και όσες κατηγορίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά την κρίση του Δήμου παράγουν υπερβολικά μεγάλο όγκο και έχουν υποχρέωση να συσκευάζουν τα στερεά τους απόβλητα μέσα σε πλαστικές στεγανές σακούλες ερμητικά κλειστές, και να τις τοποθετούν μέσα σε κάδους ιδιοκτησίας τους.

+++Οι κάδοι θα φυλάσσονται σε ιδιόκτητο χώρο της Επιχείρησης και θα τοποθετούνται με ευθύνη της σε κατάλληλο σημείο που θα υποδείξει η υπηρεσία, μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας της επιχείρησης και οπωσδήποτε μετά τη δύση του ηλίου και πριν την ώρα διέλευσης του συνεργείου αποκομιδής. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 50,00 €. Για τα ογκώδη στερεά απόβλητα των επιχειρήσεων αυτών ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 6 του παρόντος.

+++Επίσης απαγορεύεται αυστηρά η προσωρινή αποθήκευση λιπών και ελαίων αλλά και κάθε άλλου υγρού αποβλήτου σε κάδους. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 50,00 €

Άρθρο 13: Απόβλητα προερχόμενα από την παραγωγική δραστηριότητα βιοτεχνιών, συνεργείων και άλλων μονάδων παραγωγής (μέταλλα, ξύλο, γυαλί, ελαστικά, κ.λ.π.)

+++Οι κύριοι νομείς ή κάτοχοι βιοτεχνικών επιχειρήσεων από την παραγωγική δραστηριότητα των οποίων παράγονται στερεά απόβλητα που δεν είναι δημοτικά, είναι υπεύθυνη με δαπάνες τους για την διαχείριση των αποβλήτων αυτών, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες διατάξεις. Απαγορεύεται η προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων αυτών σε κάδους της πόλης, ή η αυθαίρετη απόρριψή τους σε οποιονδήποτε κοινόχρηστο χώρο.

+++Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 50,00 €. Για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων αυτών στην ασφαλή και περιβαλλοντικά αποδεκτή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ο Δήμος είναι διαθέσιμος να εξετάσει χωριστό σύστημα συλλογής και τελικής τους διάθεσης, σε συνεργασία και με δαπάνη των επιχειρήσεων αυτών.

Άρθρο 14: Απόβλητα από την υγειονομική περίθαλψη ανθρώπων ή ζώων και σχετικές έρευνες, μη επικίνδυνα

+++Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 100,00 €. Για τα στερεά απόβλητα οικιακού τύπου ιδρυμάτων, κλινικών ή εργαστηρίων, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος κανονισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ Διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων

Άρθρο 15: Επικίνδυνα απόβλητα

+++Υπόχρεος φορέας για όλες τις εργασίες διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, είναι με ευθύνη και δαπάνες του, ο κύριος νομέας ή κάτοχος του χώρου από όπου προέρχονται τα απόβλητα αυτά.

+++Απαγορεύεται η προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων αυτών σε κάδους της πόλης, ή η αυθαίρετη απόρριψη και διάθεσή τους σε οποιονδήποτε κοινόχρηστο ή ιδιωτικό χώρο, ή στο Χώρο ελεγχόμενης διάθεσης απορριμμάτων και εν γένει κάθε εργασία διαχείρισης του που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η παράβαση αυτή, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων, επιφέρει πρόστιμο 100,00 €.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV Εμφάνιση Πόλης

Άρθρο 16: Καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων

+++Ο Δήμος έχει την ευθύνη διατήρησης και συνεχούς βελτίωσης της καλής εμφάνισης της πόλης από πλευράς καθαριότητας. Για χώρους που διέπονται από ιδιαίτερο καθεστώς όπως Λιμενική Ζώνη, Αρχαιολογική Χώροι, ιδιωτικά οικόπεδα, κτλ., την ευθύνη για την τήρηση της καθαριότητας έχουν με δαπάνες τους οι κύριοι, νομείς ή κάτοχοί τους. Η συχνότητα καθαρισμού καθορίζεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου βάσει των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, του προσωπικού και των μέσων που διαθέτει.

+++Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να συνδράμουν ουσιαστικά με τη συμπεριφορά τους για μια πόλη καθαρή. Για τον σκοπό αυτό δεν επιτρέπεται η απόρριψη από πεζούς ή εποχούμενους στο οδόστρωμα ή σε κοινόχρηστους χώρους, αποβλήτων, έστω και αν πρόκειται για μικροαντικείμενα συσκευασίας ή ατομικής χρήσης.

+++Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 5,00 €. Δεν επιτρέπεται η απόρριψη μεγάλης ποσότητας οικιακών αποβλήτων ανεξαρτήτως αν αυτά είναι συσκευασμένα ή όχι, σε καλάθια απορριμμάτων και οι μη συμμορφωμένοι με τη διάταξη αυτή θα πληρώνουν πρόστιμο 10,00 €. Ενέργειες κλοπής ή βανδαλισμών σε βάρος των προσωρινών μέσων αποθήκευσης θεωρούνται απαράδεκτες από το κοινωνικό σύνολο με αποτέλεσμα η παράβαση της διάταξης αυτής πέραν των αστικών και ποινικών κυρώσεων, επιφέρει πρόστιμο 20,00 €.

+++Τα κατοικίδια ζώα θα πρέπει να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους και τα στερεά περιττώματά τους να συλλέγονται με ευθύνη του σε ειδικές σακούλες και θα απορρίπτονται εντός του κάδου. Οι μη συμμορφωμένοι με τη διάταξη αυτή θα πληρώνουν πρόστιμο 5,00 €.

Άρθρο 17: Καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων χρησιμοποιούμενων από επιχειρήσεις

+++Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους όπως καφενεία, καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, fast food και συναφή καταστήματα είτε διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα είτε όχι, οφείλουν να διατηρούν τους χώρους αυτούς καθαρούς με ευθύνη και δαπάνη τους. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 20,00 €.

Άρθρο 18: Πλανόδιοι μικροπωλητές Λαϊκές αγορές

+++Οι πλανόδιοι μικροπωλητές, οι καντίνες οφείλουν να διατηρούν τον γύρω χώρο πάντοτε καθαρό, να διαθέτουν ιδιόκτητα καλαθάκια μικροαπορριμμάτων και να συλλέγουν τα κάθε είδους στερεά απόβλητα τους μέσα σε ανθεκτικούς σάκους, τους οποίους θα τοποθετούν καλά σφραγισμένους στους πλησιέστερους κάδους. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 20,00 €.

+++Κάθε πωλητής σε Λαϊκή Αγορά θα φροντίζει με ευθύνη και δαπάνη του για την καθαριότητα του τομέα του και για την προσωρινή φύλαξη των κάθε είδους στερεών αποβλήτων σε ειδικές πλαστικές σακούλες οι οποίες μετά το τέλος της εργασίας αφού δεθούν καλά, θα τοποθετούνται σε ειδικούς χώρους που έχουν καθοριστεί από τα συνεργεία του Δήμου. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 20,00 €.

Άρθρο 19: Υπαίθρια αποθήκευση εμπορευμάτων και άλλων υλικών

+++Η πλημμελής εναπόθεση και προσωρινή αποθήκευση υλικών συσκευασίας, εμπορευμάτων, οικοδομικών ή αδρανών υλικών, προϊόντων εκσκαφών, κτλ., μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ρύπανση από τον διασκορπισμό τους στο περιβάλλον λόγω αέρα ή βροχής, είτε αυτά βρίσκονται σε ιδιόκτητο είτε σε κοινόχρηστο χώρο. Για το σκοπό αυτό ο κύριος, νομέας ή κάτοχος των υλικών αυτών πρέπει να λάβει με ευθύνη και δαπάνη του τα αναγκαία μέτρα (επικάλυψη, περίφραξη, κατάβρεξη, κτλ.). Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 30,00 €.

Άρθρο 20: Φορτοεκφόρτωση και μεταφορά εμπορευμάτων και άλλων υλικών

+++Οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων και γενικά μεταφορικών μέσων ξηρού φορτίου, πρέπει να έχουν το φορτίο τους πλήρως καλυμμένο με μουσαμά ή συσκευασμένο με τέτοιο τρόπο που να εμποδίζεται ο διασκορπισμός κατά την φορτοεκφόρτωση ή μεταφορά του. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων ρευστού φορτίου πρέπει αντίστοιχα να φροντίζουν για την στεγανότητα των δεξαμενών τους, ώστε να αποκλείουν τη διαρροή φορτίου κατά την φορτοεκφόρτωση ή μεταφορά του. Απόβλητα οποιασδήποτε μορφής που παράγονται κατά την φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων πρέπει να περισυλλέγονται αμέσως μετά το πέρας της συγκεκριμένης εργασίας με ευθύνη των κυρίων, νομέων ή κατόχων των οχημάτων μεταφοράς. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 50,00 €.

Άρθρο 21: Απόβλητα από διαφημίσεις

+++Δεν επιτρέπεται η ρίψη διαφημιστικών φυλλαδίων, σε κοινόχρηστους χώρους ή σε μη ελεγχόμενους ιδιωτικούς κοινόχρηστους χώρους από τους οποίους μπορούν να διασκορπιστούν στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Το ίδιο ισχύει και για την τοποθέτηση διαφημιστικών φυλλαδίων σε σταθμευμένα οχήματα. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 300,00 €. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση πανό και αεροπανό στα όρια του Δήμου Μυκόνου. Οι μη συμμορφωμένοι με τη διάταξη αυτή θα πληρώνουν πρόστιμο 30,00 €.

+++Επιτρέπεται η τοποθέτηση αφισών μετά από έγγραφη άδεια και μόνο στους προβλεπόμενους από το Δήμο Μυκόνου χώρους. Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 5,00 €.

+++Και στις τρεις περιπτώσεις το πρόστιμο βαρύνει αλληλέγγυα και στο ακέραιο τόσο τον διαφημιζόμενο όσο και το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παραβαίνει τη διάταξη αυτή. Επιπλέον οι υπαίτιοι, βαρύνονται με το κόστος καθαρισμού που απολογιστικά θα επιβάλει ο Δήμος.

Άρθρο 22: Καθαριότητα ιδιωτικών ακάλυπτων χώρων παλαιών και μη κατοικημένων και ημιτελών οικημάτων

+++Οι κάτοχοι ιδιωτικών ακάλυπτων χώρων, παλαιών μη κατοικημένων ή ημιτελών κτισμάτων, είναι υποχρεωμένοι με ευθύνη και δαπάνη τους, να διατηρούν τους χώρους αυτούς καθαρούς και αποψιλωμένους. Γι' αυτό οφείλουν:

+++Να περιφράξουν τους χώρους αυτούς ώστε να αποτρέψουν τη μετατροπή τους σε χώρο παράνομης απόρριψης κάθε είδους στερεών αποβλήτων

+++Να φροντίζουν για την καθαριότητα και την αποψίλωση των χώρων αυτών ώστε να αποφεύγετε κάθε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια καθώς και η αισθητική υποβάθμιση του τοπίου. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 50,00 €.

Άρθρο 23: Δημοτικά αφοδευτήρια

+++Ο Δήμος έχει ευθύνη λειτουργίας και τήρησης της καθαριότητας των δημοτικών αφοδευτηρίων. Ο καθαρισμός τους γίνεται καθημερινά με προσωπικό και μέσα της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

+++Οι πολίτες συμβάλλοντας στην προσπάθεια αυτή, οφείλουν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις αυτές με σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο και σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής καθώς επίσης να μην αφαιρούν αναλώσιμα ή μη υλικά από τις εγκαταστάσεις των αφοδευτηρίων και να μην προβαίνουν σε βανδαλισμούς σε βάρος της δημοτικής περιουσίας. Η παράβαση της διάταξης αυτής πέραν των αστικών και ποινικών κυρώσεων, επιφέρει πρόστιμο 100,00 €. Επιπλέον οι υπαίτιοι βαρύνονται με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που απολογιστικά θα επιβάλει ο Δήμος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τελικές Διατάξεις

Άρθρο 24: Γενικά προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων

+++Η ορθολογική αντιμετώπιση των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων σχεδιάζεται και υλοποιείται σύμφωνα με τις γενικές κατεύθυνσης της πολιτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως αυτή έχει εκφρασθεί ήδη μέσα από τον Εθνικό Σχεδιασμό και το Σχέδιο Διαχείρισης Νομού Κυκλάδων

+++Πέρα όμως απ' αυτό, ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε επιμέρους γενικά προγράμματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα συμβάλλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση πρώτων υλών, ενέργειας και συναλλάγματος αλλά και στην αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Γενικά προγράμματα ανακύκλωσης

Γενικά προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Γενικά προγράμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στη λειτουργία συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων

Γενικά προγράμματα επανένταξης - αποκατάστασης χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών αποβλήτων

Γενικά προγράμματα καθαρισμού και αναβάθμισης τουριστικών ακτών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Κανονισμός Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών & Εργασιών Οργανισμού Κοινής Ωφέλειας

Κανονισμός Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών & Εργασιών Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας

Άρθρο 1

+++Ο κανονισμός αυτός αφορά κάθε οικοδομική εργασία (νέες οικοδομές, μετασκευές, επισκευές, προσθήκες, επεκτάσεις, διαρρυθμίσεις κ.λ.π.) και κάθε έργο που εκτελείται από ή για λογαριασμό Οργανισμού Κοινής Ωφέλειας, στα διοικητικά όρια του Δήμου Μυκόνου.

Άρθρο 2

Για κάθε τέτοια εργασία του άρθρου 1, θα πρέπει στο χώρο του εργοταξίου να υπάρχει:

Α) Θεωρημένο από την αρμόδια υπηρεσία αντίγραφο της οικοδομικής άδειας και άδεια εκσκαφών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου αν αυτές γίνονται σε κοινόχρηστους χώρους (δρόμοι-πλατείες) ή από την Διεύθυνση Πολεοδομίας αν γίνονται εντός οικοπέδων.

Β) Πινακίδα που προβλέπεται από τον Νόμο, με τον αριθμό της άδειας και την ημερομηνία έκδοσής της.

Γ) Άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου (πεζοδρομίου - οδοστρώματος), η οποία χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου.

Άρθρο 3

+++Ο χώρος που εκτελούνται οι οικοδομικές εργασίες θα πρέπει να είναι περιφραγμένος. Επίσης πρέπει να υπάρχει πινακίδα που να απαγορεύει την είσοδο στους μη έχοντες εργασία και σε περίπτωση κατάληψης πεζοδρομίου ή οδοστρώματος πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία πεζών και οχημάτων.

+++Οι περιφράξεις να είναι απαλλαγμένες διαφημιστικών εντύπων ή άλλων υλικών. Επιτρέπεται μόνο μία πινακίδα της επιχείρησης της οικοδομής.

Άρθρο 4

+++Τα στερεά κινητά υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών πρέπει να είναι κατά τρόπο ασφαλή στερεωμένα για την πρόληψη ατυχήματος, τα δε περιφράγματα για τον ίδιο λόγο πρέπει να είναι πλήρη και ασφαλή. Για τους ίδιους λόγους επιβάλλεται η σήμανση με σχετικές ανακλαστικές πινακίδες και οι τοποθέτηση ασπροκόκκινής ταινίας όταν καταλαμβάνεται μέρος οδοστρώματος. Η σήμανση κατά τη νύχτα πρέπει να είναι φωτεινή.

Άρθρο 5

+++Σε περιπτώσεις εκτέλεσης εργασιών από Οργανισμό Κοινής Ωφέλειας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΜ, κ.τ.λ.) για συντήρηση, επισκευή δικτύου ή νέων παροχών επιβάλλεται η τήρηση των διατάξεων που προβλέπονται από τους Νόμους περί εκτελέσεων Δημοσίων Έργων (σημάνσεις κ.τ.λ.).

Άρθρο 6

+++Σε κάθε περίπτωση παραβάσεως των αναφερόμενων περιπτώσεων στα άρθρα 2 έως 5 του παρόντος κανονισμού επιβάλλεται πρόστιμο 200,00 €. Επιπλέον κινείται αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες η διαδικασία διακοπής των εργασιών.

Άρθρο 7

+++Η ευθύνη και η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κανονισμού (Παράρτημα Ι), ανήκει αποκλειστικά στη Δημοτική Αστυνομία (Ειδική Υπηρεσία)

Περισσότερα
Λιγότερα

Μάθε που Ψηφίζεις

Πληροφορίες σχετικές με τα εκλογικά κέντρα και την εκλογική διαδικασία.

Περισσότερα

 

Κέντρα δια βίου μάθησης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΓΓΛΙΚΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ (2014)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑ (2014)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (2014)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΓΓΛΙΚΑ (2015)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΑΛΛΙΚΑ (2015)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ (2015)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (2015)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ (SOCIAL MEDIA) (2015)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (2016)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΤΑΛΙΚΑ (2016)