Καλώς ορίσατε Επικοινωνία | Σύνδεσμοι | Sitemap
 
 Τελευταία Νέα:  
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017
GreekEnglishΗ εφημερίδα της Υπηρεσίας


Donwload Mykonos e-books


GR, DE, ENG, RU, IT, SWEΠολιτισμός > Eκδόσεις > Παρουσίαση: H Μύκονος μιας άλλης εποχής...  
H Μύκονος Μιας Άλλης Εποχής
Όπως την έζησε ένας πραγματικός Μυκονιάτης

Όλα αυτά που κοίταζαν με περιέργεια τα μάτια του Λώρη Τριανταφυλλίδη κάθε φορά που άνοιγε τα σεντούκια της γιαγιάς και του παππού, όλα τα αρνητικά και τα άλμπουμ που είχε φυλάξει ο μπαμπάς, τον οποίο έχασε όταν ο ίδιος ήταν μόνο 20 χρόνων, και του θύμιζαν μια άλλη εποχή. Σαν να ήταν τα μαγικά κουτιά των θησαυρών της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, και αυτός ένας τόσο δα μικρός Ροβινσώνας Κρούσος που ανακάλυπτε ξεχασμένα κειμήλια σε χρώμα ασπρόμαυρο, δεκάδες φιλμ να του μιλούν με ιστορίες. Έτσι ένιωθε. Και έτσι ήταν. «Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπουμε με το μεγαλύτερο αδελφό μου, τον Σπύρο, όλες αυτές τις φωτογραφίες και τα φιλμ, τα τόσο καλά τακτοποιημένα μέσα στα σεντούκια. Όλα ήταν φυλαγμένα στο σπίτι μας στο Κολωνάκι, κανένας τους, ούτε η γιαγιά ούτε ο παππούς δεν είχαν πετάξει τίποτα. Καρτ ποστάλ με μια Μύκονο που δεν γνωρίσαμε, που δεν ζούσαμε και δεν θα γνωρίζαμε ποτέ αν δεν υπήρχαν αυτά να μας τη μάθουν».

Ο Λώρης Τριανταφυλλίδης θυμάται. Και συγκινείται. «Ήταν -και είναι- η ανάμνηση του πατέρα μου αυτές οι φωτογραφίες. Δεν είναι μόνο το αρχειακό υλικό και η ιστορική αξία που έχουν, είναι πως μέσα σ' αυτά τα μικρά κουτάκια είναι "ζωντανό" ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο. Υπήρχαν κάτι μικρές φωτογραφίες του 1936, εκπληκτικής ποιότητας, που απεικόνιζαν τη Βενετία και την Παραπορτιανή, δεν είχαν πρόσωπα, είχαν μόνο τοπία. Σε μία από αυτές βουτάει ο πατέρας μου, ψηλά, από ένα βράχο, εκεί όπου είναι σήμερα τα πολλά cafe'; και η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του νησιού». Ο Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, πατέρας του Λώρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1908. Η μητέρα του, Κατερίνα Λυκούρη, καταγόταν από τη Μύκονο. Ο ίδιος σπούδασε γιατρός, εργάστηκε σε πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας ενώ από το 1950 εξειδικεύτηκε (από τους πρώτους γιατρούς στην Ελλάδα) στο test Pap.

Ο Θεόκλητος όλα τα καλοκαίρια της ζωής του τα περνούσε με την οικογένειά του στη Μύκονο, όπου διέμενε στο σπίτι της μητέρας του, στη θέση Λί¬μνη της Χώρας. Μαζί και τα παιδιά, ο Σπύρος και ο Λώρης. Ο Θεόκλη¬τος ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία από τα φοιτητικά του χρόνια. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 3.000 φωτογρα¬φίεςμε τοπία, φιλικές παρέες, την οικο¬γένειά του, από όλες τις περιοχές στις οποίες έζησε, αλλά -κυρίως- από τη Μύκονο. «Θυμάμαι το Παντελής, το πρώτο πλοίο που πρόλαβα και έκανε τη διαδρομή Πειραιάς-Μύκονος» λέει ο Λώρης. «Ανεβαίνα¬με στο κατάστρωμα και από το πλάι ακουγόταν πάντα μουσική του Μά¬νου Χατζιδάκι, ένα όνειρο. Ηχεί ακόμα στ' αφτιά μου αυτή η μουσική και κυριαρχεί αυτή η εικόνα, με τη θάλασσα και τον Μάνο. Τι όμορφο! Κάναμε περίπου 8 ώρες για να φτάσουμε στο νησί.
Το πλοίο δεν μπορούσε να πιάσει στο λιμάνι και έρχονταν οι λάντζες για να μας πάνε στη στεριά. Κατεβαίναμε από μία πλαϊνή σκάλα, ενώ όταν τύχαινε τον Αύγουστο να έχει μελτέμια τα πράγματα δυσκόλευαν πάρα πολύ μέχρι να φτάσουμε στη Χώρα. Ο κόσμος ήταν λίγος, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ξεκίνησε να συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια. Τότε ξεκίνησε να αναπτύσσεται ο Άγιος Στέφανος και μετά ο Πλατύς Γιαλός. Όλες οι άλλες "αναπτυγμένες περιοχές" ήρθαν πολλά χρόνια μετά. Η διακίνηση από τη μία παραλία στην άλλη γινόταν πάντα με βαρκάκια. Από τον Πλατύ Γιαλό στην Παράγκα και από εκεί στην Ελιά. Δρόμοι δεν υπήρ¬χαν. Σε μετέπειτα χρόνια θυμάμαι που έρχονταν κάποια βαπόρια, διέθεταν δίχτυ και έτσι είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ένα-δυο αυτοκίνητα το πολύ. Σαν γερανάκι ήταν μπροστά από το βαπόρι και τα κατέβαζε -αν και εφόσον μπορούσε- στη στεριά».

Ο Λώρης Τριανταφυλλίδης συνεχίζει να επισκέπτεται κάθε χρόνο τη Μύκονο. Την αγαπάει. Σαν να έχει κρατήσει στο μυαλό του την ανάμνηση των παλιών φωτογραφιών και όλων όσα έχει ζήσει. Με τον ψαρά-προστάτη του πελεκάνου, με το μικροπωλητή Ζουγανέλη, με τις Μυκονιάτισσες που έρχονταν από την Αθήνα ντυμένες στην τε¬λευταία λέξη της μόδας για να «λανσάρουν» στις φιλενάδες τους ό,τι καινούργιο είδαν σε ξένα περιοδικά, με το δήμαρχο Κουζή Γεωργού¬λη, τα καφενεία, τις λιτανείες και τις περιφορές των εικόνων σε κάθε γιορτή, σε κάθε οικογενειακό εκκλησάκι. Και ας τον πληγώνει έτσι όπως έχει γίνει σήμερα το νησί.